Waarom aan land koken?
De kwaliteit van de garnalen gaat vooruit dankzij:
- Gecontroleerde temperatuur
- Gecontroleerd en zuiver kookproces
- Voldoen aan HACCP-standaarden
- Vermijden van bacteriële verontreiniging
Er wordt op die manier een high-end kwaliteitsproduct afgeleverd
De economische omstandigheden van een klein segment kustvissers wordt aanzienlijk verbeterd door productdifferentiatie ten op zicht van het grote bulksegment.
Hoe omgaan met de randomgeving
Het systeem is toepasbaar op een grote diversiteit aan producten en is schaalbaar tot maximaal 1500 kilogram per dag.
Hierdoor is het productieproces bijzonder low budget en duurzaam
Bovendien zijn er geen grote infrastructuurwerken nodig en vereist het proces geen stoomproductie of de productie van ijswater.
Koken
Het voordeel van continu koken in plaats van per batch
Hoe energie overbrengen zonder stoomgenerator?
Koelen
Continu koken = continu koelen = geen onderbreking van de keten
Snelle koeling: 4°C vereist ongeveer 36KW aan koelkracht
Luchtkoeling vs waterkoeling
Het kookvat:
Het kookvat is multi-inzetbaar naast garnalen voor mosselen, schelpen, wulken, kreeften en bouillons. Het vat is voorzien van een warmtewisselaar op gas.
Het proces is Isothermaal door:
- snelle opwarming
- een goede isolatie
- een groot volume van maar liefst 275 liter
De maximale capaciteit van het vat is 300 kilogram per uur. Deze capaciteit wordt ondermeer gehaald door een automatisch laadproces.
De kooktijd en de temperatuur zijn bijstelbaar.
Het koelingsvat
Het koelingsvat heeft een volume van 600 liter. Het verwerkingswater wordt gecirculeerd over een buisvormige warmtewisselaar.
Het vat is in staat om 25 kilogram garnalen af te koelen tot 4°C in amper 4 minuten.
Het koelwater wordt gekoeld door een ijsaccumulator met volgende sleutelelementen:
- Koeling gebeurt ’s nachts
- een stockering van 165 KW koelkracht
- 24 KW koelunits
- multi-inzetbaar voor andere producten.
Het effect van koeling met steriel water